Bellavista opent haar deuren!

De transformatie van kantoorgebouw naar appartementencomplex is gereed.

Volgende week zal er worden gestart met de oplevering van de appartementen en inhuizing van de nieuwe bewoners van Bellavista, maar gisteren is Bellavista op feestelijke wijze formeel geopend door Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur.

Het ‘De Savornin Lohmanplein’ is een plein met geschiedenis waarbij het stedenbouwkundig belang voor de uitbreiding van Den Haag al lang geleden is herkend.

Eind jaren 60 werd hier voor het eerst ook daadwerkelijk gebouwd. Architect Piet Zandstra ontwikkelde uiteindelijk een multifunctioneel woon-, werk- en winkelcomplex in Amerikaanse stijl. Het complex was modern voor haar tijd en het kantoorgebouw de Thorbecketoren kreeg een krachtige uitstraling op de hoek van de Laan van Meerdervoort en de Thorbeckelaan. De grijze toren is alom bekend in Den Haag en van ver zichtbaar.

Het gebouw heeft jarenlang dienst gedaan als kantoor van de GGD, maar is een aantal jaar geleden leeg komen te staan. Met duurzaamheid als uitgangspunt is gezocht naar een manier om het gebouw in zijn geheel her te gebruiken. De inzet van het gebouw als kantoorpand bleek niet meer haalbaar, de markt toont echter wel behoefte aan woonruimte, zeker uitbreiding van woonruimte in binnenstedelijke gebieden. In dit geval bleek transformatie ook bouwkundig mogelijk.

De transformatie van de Thorbecketoren is gebaseerd op de bestaande structuur en constructie van het gebouw. Om aan te sluiten op het oorspronkelijke krachtige ontwerp van de toren heeft de architect Rijnboutt, gelijksoortige materialen toegepast in een meer verfijnde geleding die past bij de nieuwe functie als woongebouw. De belangrijkste en opvallendste toevoegingen zijn de balkons en twee nieuwe woonverdiepingen op de toren. Hierdoor wordt het gebouw slanker en gaat tegelijkertijd de woonkwaliteit en flexibiliteit omhoog.

De haalbaarheid van de transformatie naar woongebouw is hier mede bepaald door de unieke locatie, daarom is de oude betonnen gevel vervangen door verdiepingshoge raampartijen. Het optimaal benutten van het prachtige uitzicht was een eis in het ontwerp. Het nieuwe woongebouw, dat 116 luxe appartementen in het middeldure huursegment omvat, heeft de passende naam Bellavista  gekregen, daar het uitzicht vanuit de woningen op zowel het centrum van Den Haag als de kusten van Kijkduin en Scheveningen fenomenaal is.

Hergebruik is per definitie duurzaam, maar bij de ontwikkeling van het woongebouw is ook rekening gehouden met andere duurzame maatregelen, zoals het bereiken van het energielabel A en de aansluiting van het complex op stadsverwarming. De transformatie van de Thorbecketoren naar modern appartementengebouw leidt niet alleen tot mooie appartementen, maar biedt daarnaast ook aanknopingspunten voor gebiedsverbetering. In navolging van de dit transformatieproject zal ook het winkelcentrum De Savornin Lohmanplein in de plint van de toren en het bijbehorende parkeerdek worden uitgebreid en gerenoveerd. Tevens zal in samenwerking met de gemeente de omliggende infrastructuur worden vernieuwd. Kortom een kwaliteitsimpuls voor het gehele gebied.

Dit project is voor Urban Interest het voorbeeld van een succesvol transformatieproject. Het stimuleert om deze ervaring ook in te zetten op andere locaties en gebouwen een tweede leven te bieden.  Transformatie biedt ons een lange termijnperspectief voor de aanpak van leegstand.