116 luxe appartementen in lege kantoortoren

Urban Interest transformeert kantoorgebouw aan De Savornin Lohmanplein, Den Haag

Op 10 december 2014 is het zover. Dan geeft de Haagse wethouder Joris Wijsmuller het symbolische startschot voor de transformatie van de Thorbecke-kantoortoren aan het De Savornin Lohmanplein in Den Haag tot een fraai appartementencomplex. Eigenaarontwikkelaar Urban Interest verandert het kantoorgebouw uit 1968 in een state-of-theart woongebouw. Het ontwerp is van de architecten van Rijnboutt te Amsterdam.

Bellavista-9-900x270

In totaal komen er 116 luxe afgewerkte huurappartementen in de toren, te beginnen vanaf de derde verdieping. Per laag zijn er zes tot acht woningen, met oppervlakten variërend van circa 77 m² tot 130 m². Het huurprijsniveau ligt tussen circa 900 en 1.400 euro per maand.

Elke woning is toegankelijk met de lift en heeft een berging op het kelderniveau. Op de begane grond bevindt zich een luxe entree voor de appartementen en een afzonderlijke entree voor de commerciële ruimtes op de eerste en tweede verdieping. Het is mogelijk om bij het appartement een eigen parkeerplaats te huren. De begane grond van de toren behoudt zijn huidige winkel functie.

Bewoners kunnen straks – vanaf 2016 – genieten van een spectaculair uitzicht. Aan de ene kant is er uitzicht op de Noordzee, aan de andere kant op het stadscentrum. Dit aspect zal naar voren komen in de nieuwe naam voor de toren, die op 10 december wordt onthuld.

Het kantoorgebouw, eigendom van Urban Interest, kampte al geruime tijd met leegstand. ‘Voor een kantoor is dit nu misschien ook niet zo’n beste locatie,’ zegt directeur Remco Klomp. ‘Maar als woonlocatie is het De Savornin Lohmanplein perfect.’ Deze plek in de stad heeft goede verbindingen en voorzieningen, ruime parkeermogelijkheden, ligt dichtbij de zee én de Haagse binnenstad.

Bovendien is de metamorfose technisch mogelijk. De Thorbecketoren is onderdeel van een modernistisch complex uit 1968 van architect Piet Zanstra (1905-2003), met winkels, woningen, kantoren, een restaurant en parkeervoorzieningen. De architecten van Rijnboutt hebben dit concept gerespecteerd. De toren blijft een krachtige uitstraling houden, maar wordt veel verfijnder en slanker, dankzij toegevoegde balkons. De huidige gevel wordt vervangen door materialen die aansluiten op het originele ontwerp van Zanstra. Omdat het gebouw een overcapaciteit in de draagkracht heeft, kunnen die balkons én twee extra bouwlagen worden toegevoegd.

Alle signalen stonden dus op groen voor de transformatie van werken naar wonen op deze plek. Maar volgens Remco Klomp van Urban Interest, komt daar nog iets bij. ‘Deze transformatie past bij het wezenskenmerk van ons bedrijf. Wij zijn een ontwikkelende eigenaar. Dat betekent dat wij ons ergens graag langere tijd aan willen binden. Wij houden een andere horizon voor ogen, we proberen een oplossing te vinden die bestendig is.’

Klomp gelooft dus in de toekomst van een woontoren op deze plek. En niet alleen hij doet dat: er is nu al veel belangstelling voor de appartementen. ‘Sterker nog, geruime tijd geleden werden we al bestookt met vragen wanneer we gingen beginnen.’ Ook elders is Urban Interest op transformatiegebied actief. In Almelo transformeert de eigenaar-ontwikkelaar 4500 vierkante meter leegstaande kantoorruimte tot 30 woningen voor woningcorporatie Beter Wonen.

De oude gevel van de Thorbecketoren wordt in het eerste kwartaal van 2015 ontmanteld, waarna de renovatie volgt. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk uitgangspunt: de woontoren heeft straks energielabel A.

In maart 2015 start de verhuur van de appartementen, geintresseerden kunnen zich nu al inschrijven. De oplevering is in 2016. Urban Interest heeft ook plannen voor herontwikkeling van het winkelcentrum, dat tijdens de verbouwing overigens gewoon open blijft.

Over Urban Interest
Urban Interest is eigenaar en ontwikkelaar van winkels, woningen, bedrijfsruimten en kantoren. Urban Interest wil ontwikkelingen stimuleren om tot meerwaarde te komen en ruimte bieden aan dynamiek door te investeren in revitalisatieprojecten.
Informatie: www.urbaninterest.nl